Jaki miód łagodzi gardło i kaszel? Nie jest już niczyją tajemnicą, że nie bierzesz samodzielnie antybiotyków, gdy jesteś przeziębiony. Najlepiej skonsultować się z lekarzem, który zaleci właściwe leczenie. Ale jeśli nie chcesz wyrwać się z normalnego rytmu życia i walczyć z bólem gardła, naturalny miód będzie świetnym pomocnikiem. Pomaga również w suchym kaszlu, łagodzi stany zapalne i wzmacnia układ odpornościowy.
Najważniejszą rzeczą jest prawidłowe korzystanie z niej. Pierwszą rzeczą do zapamiętania jest to, że miód z Moje Miody nie wytrzymuje wysokich temperatur. Miód zmienia swoją strukturę po podgrzaniu powyżej 40 ºС. Jeśli podgrzejesz miód powyżej 50 ºС, straci prawie wszystkie użyteczne właściwości. Przy przestrzeganiu tej zasady miód można przechowywać przez długi czas, nie tracąc przy tym swoich przydatnych właściwości.
Dlaczego warto leczyć gardło i kaszel miodem?
W leczeniu przeziębień wiele osób sięga po naturalne produkty znane ze swoich dobroczynnych właściwości. Naturalny miód to najbardziej znany sposób na złagodzenie objawów wirusowych i bakteryjnych infekcji dróg oddechowych. Bogate składniki wzmacniają układ odpornościowy i łagodzą stany zapalne.
W ostrych infekcjach dróg oddechowych tylko miód naturalny i jego przetwory mogą pozytywnie wpływać na organizm i przyspieszać jego regenerację. Na przykład miód akacjowy łagodzi ból gardła, a miód lipowy ma właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne w stanach gardła i oskrzeli. Nawiasem mówiąc, miód naturalny to nie tylko prawdziwy koncentrat dobroczynnych substancji, ale także źródło szybkich kalorii, co jest szczególnie ważne przy leczeniu przeziębień.
Nasze ciała są tak mądre, że gdy jesteśmy chorzy, nasz apetyt znika, więc organizm nie traci energii na jego trawienie. Tak więc w tym przypadku miód jest nie tylko koktajlem witaminowym, ale także łatwo przyswajalnym i użytecznym paliwem. Organizm zużywa najmniej energii na jego strawienie, co oznacza, że energia jest wykorzystywana do walki z wirusem.
Według badań przeprowadzonych przez ekspertów miód jest bardzo skuteczny w leczeniu bólu gardła, leczy i zmniejsza nasilenie kaszlu lepiej niż leki dostępne bez recepty. Ponadto nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Wykazano również, że miód skraca czas regeneracji po infekcjach górnych dróg oddechowych o kilka dni.
Polecamy miody ze sklepu :
- miód malinowy cena za litr https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Malinowy/24
- cena miodu nawłociowy https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Nawlociowy/25
Jaki miód łagodzi gardło i kaszel?
Miód to narzędzie, które aktywuje wewnętrzny system obronny organizmu przed niekorzystnym wpływem środowiska. Osoby regularnie spożywające miód są bardziej odporne na wirusy i infekcje. Aby wzmocnić odporność organizmu, używaj 25-30 gramów miodu 2-3 razy dziennie.
Rodzaje miodu na gardło i kaszel:
Miód lipowy ma przyjemny, ostry smak, ale zawiera wiele olejków eterycznych, które niszczą chorobotwórcze mikroorganizmy w gardle oraz substancje o właściwościach przeciwgorączkowych, napotnych i wykrztuśnych. Wykazano, że miód lipowy ma działanie antybiotyczne i ma właściwości antyseptyczne. Jest silnym środkiem przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Działa wykrztuśnie i pomaga przy chorobach układu oddechowego. Można go spożywać nie tylko przy infekcji górnych dróg oddechowych czy dolnych dróg oddechowych, ale także na początku jesieni.
Miód kwiatowy z dodatkiem malin zapewnia pełne działanie w przypadku infekcji wirusowych. Dzieje się tak, ponieważ zarówno naturalny miód, jak i maliny wspomagają leczenie bólu gardła i kaszlu. To bardzo smaczny sposób na przemycenie cennego składnika dziecku ze słodyczami. Jest to bardzo cenne w czasach przeziębień i infekcji wirusowych, które stały się dziś tak powszechne. Maliny mają właściwości odżywcze i nie tracą cennych składników w połączeniu z miodem bogatym w witaminę C i błonnik. Wspiera organizm w dolegliwościach, ponieważ miód ten pomaga zwalczać ból gardła i kaszel oraz ma właściwości przeciwgorączkowe i napotne. Jego spożywanie wzmacnia układ odpornościowy.
Miód akacjowy to skuteczny produkt na ból gardła, łagodzi dokuczliwe bóle. Należy pamiętać, że miód ma działanie moczopędne i oczyszcza drogi moczowe, usuwając w ten sposób bakterie chorobotwórcze. Miód akacjowy przyspiesza przemianę materii, a także wzmacnia układ odpornościowy.
Inne rodzaje miodu na ból gardła i kaszel
Świetnym rozwiązaniem na jesienne przeziębienie jest miód gryczany z rutyną, substancją wzmacniającą układ odpornościowy. Ponadto miód gryczany świetnie wpływa na regenerację błon śluzowych oraz pomaga łagodzić ból gardła. Zawiera najwięcej witamin, które pomagają oszczędzać energię i zwalczać infekcje.
Dobrze znanymi naturalnymi produktami na ból gardła i kaszel są miód malinowy i spadziowy. Wykazują dużą skuteczność w zwalczaniu infekcji wirusowych i bakteryjnych. Miody te mają właściwości antybakteryjne i wykrztuśne oraz mogą znacząco łagodzić uporczywy kaszel. Spożywając te miody z ciepłą herbatą lub mlekiem można osiągnąć efekt wspomagania regeneracji organizmu i niwelowania nieprzyjemnych objawów infekcji.